Австрия ни връща 18 мигранти, които са регистрирани като кандидати за

...
Австрия ни връща 18 мигранти, които са регистрирани като кандидати за
Коментари Харесай

18 мигранти са върнати от Австрия у нас по реда на Дъблинския регламент

Австрия ни връща 18 мигранти, които са регистрирани като претенденти за интернационална протекция в България. Това излиза наяве от публично съобщение на Министерски съвет и Държавната организация за бежанците.

 

На процедура известието е опровергаване на " тиражираното в медийното пространство изказване за " тайнствен " чартър от Виена, пренасящ афганистански и сирийски бежанци ". Заради това и Държавната организация за бежанците при Министерски съвет излиза с позиция, че  " декларираният трансфер от Австрия е за 18 лица, които са регистрирани като претенденти за интернационална протекция в България.

 

Става дума за контрактуван трансфер на мигранти по реда на Регламент Дъблин.

" Данните, че  това е първият транш от контрактувани хиляди, единствено за първата година са погрешни и целят да основат напрежение в обществото за това, къде ще бъдат настанени бежанците, както и да се спекулира, че ще са на прехрана на  българския поданик ", показват от ДАБ и Министерски съвет и прибавят: " Като държава-членка на Европейския съюз,  Република България извършва прецизно отговорностите, произлизащи от Регламента още от 2007 година, като през всичките тези години от декларираните прехвърляния, действително осъществените са 20% ".

 

Припомняме, че в края на предходната година публично стана ясно, че България и Румъния влизат в Шенгенското пространство по въздух и море от 31 март. Това стана след дълга опозиция на Нидерландия и изключително на последната права на Австрия. Тогава се появи версията, че Виена е склонила да даде разрешение след вдишване на ангажимент от София и Букурещ за приемане на хиляди афганистански и сирийски мигранти.

 

Това бе изрично отречено от българското държавно управление още в края на 2023 година " Противно на публикуваната дезинформация, България не приема спомагателни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. България поема ангажимент да работи взаимно с Австрия и Румъния за ограничение на вторичните придвижвания в осъществяване на европейското законодателство. Това включва и прецизно използване на Регламента Дъблин и приемане назад на лица, регистрирани като търсещи интернационална протекция в България и за които България е виновна. Това обвързване по Регламента Дъблин се ползва директно във всяка страна членка от 2013 година насам и е обвързвано с правилото за отговорността на страната на първо влизане в Европейски Съюз. Ангажиментът, който се поема, е за засилено съдействие с ускорени темпове на работа и без непотребни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е виновна ", написаха тогава от Министерски съвет.

 

По това време сана ясно, че не хиляди, а единствено 113 търсещи интернационална протекция са върнати в България от Австрия за 2023 година Заявените входящи прехвърляния от Австрия към България за 2023 година са били 193, но реално осъществените от тях са с осемдесет по-малко. По-голямата част от тях са прехвърлени посредством проведени 11 чартърни полета сред Австрия и България, оповестиха тогава от ДАБ.

 

От Агенцията оповестиха и националността на трансферираните през изтичащата година мигранти: 24 са от Афганистан, 69 - от Сирия, 17 от Мароко, по един от Иран и от Турция и един без известно поданство. 

 

Инфо: Сега

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР